WORKSHOP KÉPEKBEN – 2017.10.21.

Némi fáziskéséssel ugyan, de eljutottam odáig, hogy a workshopon készült fotókat rátöltöttem a gépemre. (mondjuk nem ártana már egy macbook, így ezzel sem kellene bajlódni)

Jól sikerült a workshop, nagyon érdeklődő társaság gyűlt össze! A résztvevők bombáztak a kérdésekkel, ment az eszmecsere rendesen. Nemcsak én informáltam azonban az érdeklődőket, hanem ők is engem, ugyanis szakmájukból adódóan hasznos infókat osztottak meg velem/velünk, ezúton is köszönjük!

A hosszas eszmecserék után a gyakorlatban kipróbáltunk több textilmintázási eljárást is.
Fókuszban a szitázás/papírstencilezés állt, de kipróbáltuk a pvc stencilezést is, a linónyomdát, dekorgumi nyomdát és egyéb pecsételőket is.

 

STENCILEZÉS PAPÍRRAL/SZITÁZÁS

A workshopperek felrajzolták a kívánt mintát egy papírra, majd egy sniccer segítségével kivágták azt. Ezzel a technikával amúgy igazán egyedi, személyre szabott mintákat, feliratokat lehet készíteni, érdemes kipróbálni.
Mi itt a workshopon egy üres szitával és az korábban kivágott papírsablonunk segítségével nyomtuk le az anyagot. Volt aki otthonról hozta az előzőleg kinyomtatott mintát, volt aki a meglévőekből választott.
  

 

Készült dísztök is a Halloween jegyében, illetve laza JOY felirat.

 

Unikornisok pedig léteznek!;)

 

 

 

 

 

 

 

A technika előnye, hogy nagyon egyedi motívumok hozhatók létre segítségével anélkül, hogy egy komplett szitát kellene levilágítanunk, mondhatni gyors, s szitanyomással együtt alkalmazva tűéles, egyenletes nyomatot kapunk, amennyiben a papírsablont gondosan vágtuk ki.
Hátránya a papír jellegéből adódóan az, hogy egy  sablont 1-2x lehet csak felhasználni, utána sajnos a kukában végzi, mert elázik a festéktől.
Viszonylag hamar lehet azonban egy efféle egyedi sablont elkészíteni, átlagban 10-25perc, a minta jellegéből adódóan.(nyilván a nagyobb, foltszerű mintákat könnyebb kivágni)

 

MŰANYAG STENCIL

Léteznek előregyártott pvc sablonok is, melyeket korlátlan alkalommal használhatunk. Hátrányuk a papírsablonhoz képest, hogy vastagságukból adódóan szitanyomással együtt nem kifejezetten alkalmazhatók és sok esetben a sablon alá befolyik a festék is. Megfelelő rögzítéssel ez az effektus teljesen kiküszöbölhető. Alkalmazhatóak textilre, fára, fémre, bármire a megfelelő festék kiválasztásával.
Mi szivaccsal, ecsettel hordtuk fel a textil festékréteget a sablonnal kitakart anyagra. Érdekes inverz hatásd ad, ha magát a festékes stencilt is mintaként használjuk.

  

 

LINÓMETSZÉS

Szuper kis technika textilek mintázására a linómetszés is. Sajnos egy 3 órás workshopba nem fér bele az, hogy minden egyes technikát elejétől végéig lezongorázzunk, a fókusz most amúgy is papírstencileken volt, így magát a linómetszést nem, de a kész metszettel való nyomdázást kipróbáltuk. Előre elkészített sablonokat használhattak a résztvevők.

Jómagam nagy növényrajongó vagyok az utóbbi időben, ezért egy filodendron levelet metszettem ki a puha művészlinóból. Papírzsákot szeretnék magamnak készíteni vele, jól mutat majd a növényeim mellett.

  

Ez a technika sem arról híres, hogy gyorsan lehet vele haladni, de némi gyakorlás és megfelelő alapanyag/eszközhasználat mellett viszonylag hamar megvagyunk vele.
A lényege, hogy a művészlinóból speciális kések segítségével kifaragjuk a korábban felrajzolt mintát. A metszeten finomabb vonalakat és foltokat is létrehozhatunk, így viszonylag aprólékos, részletgazdag mintakialakításra ad lehetőséget.
Amire figyelni kell, hogy a ha nem magára a linóra rajzoljuk fel közvetlenül a mintát, hanem valamilyen bonyolultabb motívumot másolunk át papír segítségével, akkor annak inverzét, azaz tükörképét fogjuk kapni.
A linómetszés amúgy egy magasnyomású sokszorosító eljárás, vagyis azokat a részeket faragjuk ki a linóból, amire nincs szükségünk, így végül az óhajtott minta úgymond „kimagasodik” a síkból.

DEKORGUMI

Ennek analógiájára készítettem pecsételőket dekorgumival is. Ez egy puha, könnyen kezelhető anyag, ollóval, sniccerrel egyszerűen kivágjuk a kívánt formát, s felragasztjuk valamilyen hordozóra, tehát ez is egyfajta magasnyomás.
Én most fakockákat használtam, de lehet ez bármilyen otthon fellelhető, a célnak megfelelő anyag, pl vastagabb plexilap, farost lemez, stb. (Amennyiben valamilyen nem éppen vízálló hordozóra ragasztottuk, mosásnál óvatosan kell bánni vele.)
Ennél a technikánál is, mint a papírsablonozásnál, érdemes nagyobb, foltszerű mintát választani, ami kevésbé részletgazdag.

  

Összességében ilyeneket művésznősködtünk a workshopon.
A következő alkalommal pedig a kézi szitanyomás lesz fókuszban. A Bimbadesign kész, levilágított szitáival fogunk dolgozni.
Ha szeretnél részt venni, itt tudsz bővebb infóhoz jutni:

SZITANYOMÓ WORKSHOP SOROZAT

Ez a tartalom nem elérhető.
Kérjük, engedélyezd a sütiket a böngésződben.